Üdvözöllek Vendég | RSS
Az én honlapom
Főoldal | | Regisztráció | Belépés
 
Főoldal » 2012 » Június » 5 » Azaz tudd, hogy mit és miért hiszel
3:16 PM
Azaz tudd, hogy mit és miért hiszel

 


 

- Azaz tudd, hogy mit és miért hiszel -

2. rész

Az Erő veled van, az Univerzum válaszol

A személytelen erő mítosza


     

 

„Luke az erő veled van…” Luke Skywalker, épp csak megmenekülve a buckalakóktól, Obi-van Kenobi lakásában áll a Tatuin bolygón. Nem rég tudta meg, hogy Obi-van egy Jedi lovag, aki Luke apjával együtt harcolt a Klónháborúkban. Obi-vantól kap egy fénykardot, ami egykor az apjáé volt, majd az öreg mester, beszélgetésük közben megemlíti az „Erőt”.

- Az Erő? – csodálkozik Luke

- Nos, az Erő… - feleli Obi-van -, az Erőtől származik a Jedi hatalma. Egy energiamező, amit minden élőlény gerjeszt. Körülvesz és átjár minket. Ez tartja össze a galaxist.

A népszerű Csillagok háborúját, át- és átszövi ez az elképzelés az erőről, s e nézet legalább annyira elterjedt, mint a sorozat maga. Sok ember pontosan így képzeli el Istent is. Számukra Ő egy arctalan, alaktalan „energia”, egy személytelen „erő”, ami titokzatos módon körülöleli és vezeti a világegyetemet. Megint mások számára az univerzum, ami válaszol a gondolatainkra, a vágyainkra és az érzéseinkre.

De ez egy tévhit.

Igen, Isten körülöleli és vezeti a világmindenséget, és mindenhol jelen van. A teológusok a következőképpen határozták meg a magát a Teremtőt: Ő a mindenütt jelenlévő teljesség. Ő Szellem (János 4, 24). De nem valamiféle titokzatos „erő”! Nem valami nehezen megfogható „energia”, ami „valahogy ott van kint”. Isten nem egy „dolog”, nem egy „ez”. Az a nagyszerű Benne, hogy Ő személyes Isten. Személy és nem egy „valami”, amit a saját akaratunknak megfelelően tudunk befolyásolni, a gondolatainkkal stb.

„Szeretem azokat, akik engem szeretnek,” mondja a Példabeszédek könyvében„megtalálnak engem, akik keresnek.” (Példabeszédek 8,17) Figyeljünk csak a személyes névmásokra, amiket magával kapcsolatban használ: „engem…engem…” Hát olyannak tűnik, mintha valami „kozmikus energia” lenne?

Istenről úgy beszél a Biblia, mint „Ábrahám, Izsák és Jákób” Istenéről, ami nem egészen úgy hangzik, mintha egy személytelen erő lenne. Mózesnek megmondta a nevét. Megmutatta magát a kisfiú Sámuelnek. Beszélt Ézsaiással a Templomban. Jeremiáshoz így szólt: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek.” (Jeremiás 1,5). Pál apostol „az én Istenem”-nek hívta. Dávid király számára „az árvák atyja, az özvegyek védelmezője” volt. Ráadásul minden keresztény a „fiúság Szellemét” kapja, ami által úgy hívhatjuk Őt: „Abba, Atya!” (Róma 8,15.)

Isten, az igaz Isten személyesen érdeklődik irántad. Tudja a neved. „Nézd”, mondja az övéinek, „én a markaimba metszettelek téged”. „Neki gondja van rátok”, írja Péter apostol. (1Péter 5,7) Jézus szerint pedig„még a hajatok szálai is mind számon vannak tartva”. (Máté 10,30).

Isten még ezt is megígérte: „Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket.

Megtaláltok engem, ha kertestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám.” Éppen arról az ígéretről van szó, ami személyesen neked szól! A Biblia beszél Isten testrészeiről is. Van-e egy erőnek keze vagy füle? Istennek van (Ézsaiás 59,1). Van-e egy erőnek szeme? Istennek van (2Krónika 16,9). Egy erőnek van-e szája és orra? Istennek van (Zsoltárok 18,8). Miért? Mert Isten személy!

Ami ugyancsak egy manapság elterjedt tévhit, hogy az Univerzum válaszol a gondolataidra. Istent úgy állítják be, hogy Ő az univerzum és nem, mint személyt. Persze, nagyon fontosak a gondolatok és az érzések. Tanít is a Biblia róluk. A hála is nagyon fontos, és a szép, örömmel teli emlékek. Egy probléma van ezekkel a tanításokkal, hogy Istent vagy kihagyják, vagy lekicsinyítik egy személytelen univerzummá. Isten egy személyes, egyedi kapcsolatra teremtett Vele.

A másik probléma, pedig az, hogy ezek „csináld magad, gondolkodd ki” módszerek csak tovább erősítik benned a régi programot. Saját magad istenévé akarnak tenni. Arra késztetnek, hogy a szeretetet, az önbecsülést, és a szükségeid betöltését ahelyett, hogy Krisztusban keresnéd, saját módszereket alkalmazva, te szerezd meg. Így a szükségeidet a saját földi módszereiddel akarod kielégíteni. Fő célod az lesz, hogy minden szükségedre a saját elképzelésed szerint kapj megoldást. Ezzel szemben Isten személyes, veled törődő, téged segítő Istenként, gondviselőként mutatkozik be a Bibliában. Ezek a tanítások téged tesznek a cselekvő alannyá. Te teszed meg, te gondolod ki. A Biblia viszont arra tanít minket, hogy egy személybe helyezzük a bizalmunkat (Istenbe), és ne pedig, saját gondolatainkba, érzelmi állapotunkba. A Biblia azt tanítja, hogy TE imádkozol, de ISTEN teszi meg, Isten adja meg (János 16,23-24). Nem mindegy.

Ugyanebben a fejezetben szükséges, hogy megemlítsük, hogy a Szent Szellem (Lélek) is egy személy, nem pedig, egy személytelen erő. Ő az Istenség harmadik tagja. A Szent Szellem nem csupán Isten ereje és hatalma.

Ez egy tévhit. Sok rá jellemző névvel illeti a Biblia, mint az Úr ismeretének szelleme (Ézsaiás 11,2). De Ő egy személy és nem egy erő. Jézus a Szent Szellemet úgy mutatja be, mint aki átveszi az Ő helyét, itt a földön a tanítványok életében (János 16,13-14). Jézus maga küldte el Őt ide a földre. Gondolkodtál valaha azon, hogy a számítógépedet beküld magad helyett a munkahelyedre, hogy ugyanazt a munkát elvégezze, amit te szoktál? Isten Személy, Jézus Személy, a Szent Szellem is személy. Emellett mindaz, ami rád helyezi a hangsúlyt, és utána természetesen neked adja a dicsőséget, az csak a régi emberi módszer.

Egy kis segítség a folytatáshoz:

Olvasd el a Jeremiás 29,12-13-at! Karikázd be az összes személyes névmást ezekben a versekben! („engem”, „hozzám” stb.)

Keresd meg a Jeremiás 1, 8-10! Ott is karikázd be a személyes névmásokat!

Hányszor használja az „én” személyes névmást Isten ezekben a versekben? Számold meg!

Olvasd el Mózes találkozását Istennel 2Mózes 3,1-15-ből! Hogyan mutatja be magát Isten Mózesnek a 6. versben? Milyen néven nevezi magát a 14. versben?

Olvasd el kérlek a 2Mózes 33,12-23-ig és döntsd el, hogy egy személlyel beszélt-e Mózes!

- Josh McDowell és Bob Hostetler könyvét alapul véve összeállította
Megtekintések száma: 350 | Hozzáadta:: PadméNabooiszenátor | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
[ Belépés ]


[ Keresés ]

[ Naptár ]
«  Június 2012  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

[ Mentett bejegyzések ]

[ Barátaink: ]
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala

  • [ Statisztika ]

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0

    Copyright MyCorp © 2024Ingyenes webtárhely uCoz